N 61° 26.558', E 25° 5.748'Padasjoki

Torittu

Koordinaatit
N 61° 26.926', E 25° 5.871'

   pp/kk/vvvv

   Toritun museo Seppälä

    

   Kylämme tämän hetkinen tunnettu kulttuurilaitos on tämä Sepänmäen museo , joka on tavallaan kehittynyt kylän keskipisteeksi.  Kiinteistö sijaitsee keskellä kylää , on avarat parkkipaikat , joten on kulkuneuvoille tilaa. Tilan nimi on Seppälä. Ilmeisesti on  saanut nimensä seppien  mukaan,  koska torpassa on ainakin  1700 - 1800 luvun vaihteesta saakka toiminut seppä.

    

   Ensimmäinen tiedossa oleva seppä oli Matti  Polenius, joka muutti  Luhankaan  1740. Oli  Virmailan  rustholin sukua.

    

   Kaurénin suku tuli sepäksi 1843. Olivat muuttaneet Kauratteelta tänne silloin ja ottivat sukunimekseen Kaurénin, ilmeisesti johtuen  Kauratteesta.

    

   Ensimmäinen seppä oli  Taavetti s. 1818- k.1873 , Juho Alfred s. 1847- k. 1921 , Juho Kustaa s.1879- k. 1955.

    

   Juho Kustaa osti tilan nimiinsä  Pastilasta  1920, vapaaehtoisella kaupalla.

    

   Museo alueeksi kiinteistö tuli vuonna  1982  kun Padasjoen kunta osti  Seppälän-tilan  Irja Lindholmin kuolinpesältä , nimellistä kauppahintaa vastaan.

    

   Tila on Museoviraston suojeluksessa.

   Tämän jälkeen kunta luovutti tilan Toritun kylätoimikunnan hallintaan ja hoitoon.

    

   Kyläläiset ovat talkootyönä kunnostaneet rakennukset, kattaneet ja muutoinkin pitäneet rakennuksia kunnossa. Rakennukset ovat alkuperäisiä paitsi pyykkikota ja paja ovat tehty uudelleen vanhan mallin mukaan.

    

    Paja on myös uudessa paikassa , koska vanha paja oli toisella puolella tietä ja naapurin puolella  ( Mäkijärven maalla ).

    

   Viimeinen seppä  Juho Kustaa Kaurén myi pajatyökalut huutokaupalla vuonna 1952 ja purki rakennuksen polttopuiksi. ( Ilmeisesti ei ollut työn jatkajasta tietoa joten paja jouti hävittää ).

    

   Museorakennusten pärekatot on uusittu talkoilla, ensikerta , vuosina  1983 -1987. Toiseen kertaan katot uusittiin vuosina 2002 -2006. Talkootyötä piisaa museoalueella jatkuvasti ympäristönhoidossa ja rakennuksien kunnossa pidossa.  Väki vähenee kylältä, joten museon kohtalo tulevaisuudessa näyttää kyseenalaiselta.

    

   Seppälän viimeisiä asukkaita olivat Juho Kustaa ja hänen sisarensa  Fanni sekä Irja, joka hoiti enonsa ja tätinsä heidän vanhuuden päivinä ja peri heiltä Seppälän tilan.  Irjan kuoltua, hänet peri sisar Anni Kiiveri ja sisarpuoli , joilta kunta osti tilan. Tavallaan tämäkin hinta jäi omaan kuntaan, koska Anni Kiiveri  testamenttasi sen aikaisen miljoona omaisuutensa Padasjoen Sotainvalideille ja Padasjoen Sotaveteraaneille.